Varför är mitt wifi så långsamt?

 • Svag signal mellan routern och den anslutna enheten resulterar ofta i lägre hastighet. I första hand är det avståndet som försvagar signalen. Ställ inte routern i ett skåp eller bakom föremål som kan störa signalen. Bäst resultat blir det om routern står så centralt som möjligt i bostaden, där få väggar och andra hinder kommer i vägen mellan routern och de anslutna enheterna. Ett annat tips som kan snabba upp hastigheten är att ansluta enheter (t.ex. tv och dator) direkt till routern med nätverkskabel. 

  Trots att du har ett bra abonnemang kan internet ibland kännas långsamt. För att ta reda på om problemet beror på uppkopplingen i sig eller det trådlösa internetet, är det viktigt att först göra en speedtest med ethernetkabel. Vid mätningen ska datorn som används vara kopplad direkt till internet, utan att gå via någon router.

  Om det skulle vara det trådlösa nätet som är långsamt följer nedan några tips som kan hjälpa dig att få snabbare trådlöst internet.

   

  Placering av router

  Göm inte routern i ett skåp eller bakom möbler. Undvik också att ställa den bakom en tv eller annan elektronisk utrustning. Helst ska routern vara placerad centralt i bostaden, gärna någon meter upp från golvet, till exempel uppe på en byrå. 

  Undvik synliga hinder

  Tänka på var du själv befinner dig när du surfar. Är du skymd av ett skåp, betongvägg eller en stängd dörr kan räckvidden av ditt trådlösa bredband bli något sämre. Ju närmre du har routern, desto högre hastighet kommer du få. Bäst är att befinna sig i samma rum som routern.

  Anslut vissa enheter med kabel

  Hastigheten i bostaden delas via routern mellan alla enheter som är uppkopplade samtidigt. Låt enheter som inte behöver vara trådlösa, till exempel spelkonsoler och tv, vara uppkopplade via kabel istället. På så sätt kan du optimera ditt trådlösa surfande för de enheter som verkligen behöver det.

  Stäng av annan elektronik

  Vanliga elektriska apparater i hushållet kan störa signalen från routern. Det kan röra sig om dammsugaren, mikrovågsugnen eller en trådlös telefon. Testa att stänga av dem för att se om den trådlösa anslutningen blir snabbare.

  Uppgradera router

  Många byter regelbundet dator, surfplatta och telefon, men glömmer bort att uppgradera routern eller förstärka nätverket i bostaden. Dessutom ansluter vi fler enheter till wifi i dag än för några år sedan och den ökande trafiken ställer högre krav på både wifi och router. Om du haft samma router ett antal år är det kanske dags att införskaffa en ny som är gjord för dagens teknik.
  Ingen router klarar för många väggar eller rum, har du ett stort hus kan du behöva komplettera routern med en accesspunkt.

  wifi.png

 • Fick du svar på din fråga?

    

  Lämna feedback