Hur kan jag testa hastigheten på mitt bredband?

• När du testar hastigheten på ditt internet, rekommenderar vi att du gör det med en enhet ansluten med nätverkskabel. Detta för att få ett mer korrekt resultat. Du kan göra ett speedtest här. Du kan även testa hastigheten med hjälpa av bredbandskollen.se eller speedtest.net. Observera att hastigheten kan variera beroende på vilken server man testar mot och vilken tid testet utförs.

Avsluta alla program och stäng av all utrustning som är uppkopplad mot samma anslutning, eftersom det kan påverka resultatet.Tänk också på att inbyggda tillägg i webbläsaren påverkar hastigheten, inaktivera dessa eller använd en webbläsare utan tillägg. Se till att hålla webbläsaren uppdaterad och prova gärna att mäta med olika webbläsare. På så sätt kan du utesluta att en specifik webbläsare påverkar ditt testresultat.

När du testar din hastighet rekommenderar vi att du mäter tre gånger med ungefär en timmes mellanrum. Detta för att få en rättvis bild och för att minimera risker med eventuella yttre omständigheter.

Trådad och trådlös uppkoppling

För att kunna ge en rättvis bedömning av ditt testresultat är det viktigt att vara medveten om skillnaden mellan trådad och trådlös (WiFi) uppkoppling. Med en trådlös uppkoppling slipper du kablar och sladdar.

Nackdelarna med trådlös uppkoppling är att den kan störas av andra typer av elektronisk uppkoppling, tjocka väggar eller andra trådlösa nätverk i byggnaden. Det gör att du inte kan förvänta dig att få lika snabb och stabil hastighet som om du har trådad uppkoppling.

Trådlös uppkoppling är den vanligaste orsaken till bredbandsspill. Bredbandsspill är skillnaden mellan din förväntade hastighet och den verkliga hastighet som upplevs vid användandet av ditt bredband.

Fel eller föråldrad utrustning

Oavsett vilken hastighet du betalar för eller vilken infrastruktur du ha blir bredbandet aldrig snabbare än sin svagaste länk. En gammal eller rent ut sagt dålig trådlös router kommer försämra hastigheten avsevärt.

Det kan med andra ord vara smart att byta upp sig och köpa en ny router med jämna mellanrum, inte minst om du skulle vilja beställa bredband som är snabbare än 100 Mbit/s. Detta då vissa routers helt enkelt inte klarar att leverera högre hastigheter.

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa ny router är hur många enheter du kommer koppla upp trådlöst. Ju fler enheter som ska kopplas till samma router, desto kraftfullare router behöver du.

Felsökning vid långsamt internet

1. Säkerställ att inga andra enheter använder samma internetuppkoppling. Till exempel andra datorer, mobiltelefoner eller surfplattor.

2. Testa att dra ut strömkabeln på baksidan av din router, vänta några sekunder och anslut sedan strömkabeln på nytt. När routern har startat upp testar du din hastighet igen.

3. Säkerställ att din enhet (dator, surfplatta, mobiltelefon etc.) är uppdaterad med de senaste drivrutinerna och att din webbläsare är den senaste versionen.

4. Kontrollera att kablarna till och från routern inte är för slitna eller skadade. Om din nätverkskabel är skadad bör du köpa en ny i valfri butik.

5. Avsluta alla program på datorn som använder din internetuppkoppling, till exempel Spotify, e-postprogram etc. Se till så att att programmen är helt avslutade – välj avsluta i programmets meny för att stänga ned programmet helt.

6. Kontrollera så att din utrustning inte har fått något virus eller annan skadlig kod installerat. Uppdatera antivirusprogrammet med senaste versionen och gör en fullständig kontroll. Om du som PC-användare inte har något antivirusprogram rekommenderar vi alltid att installera ett.

7. Om du har möjlighet att testa uppkopplingshastigheten med en annan dator eller uppkopplad enhet så kan det vara smart. På så sätt kan du utesluta att det är din enhet som är problemet.

Nu när du genomfört åtgärderna i listan kan du testa din hastighet igen och jämföra resultatet. Om du då fortfarande upplever att ditt internet är långsamt ber vi dig kontakta oss